Rom - når du skal være lidt ekstra god ved dig selv og dine gæster
Det er en af de mest alsidige spiritus der findes. Ligesom whisky kan den nydes ren, med is eller som en cocktail. Men i modsætning til whisky – eller enhver anden spiritus for den sags skyld – passer den godt til stort set alt andet, du spiser eller drikker. Den er lige dele sød og syrlig med et strejf af krydderier og egetræ og har en smag, der ikke ligner nogen anden spiritus. Den kan nydes alene – helst over is for at fremhæve sødmen – men den fungerer også i cocktails bedre end næsten alle andre spiritus.
24 Days Of Rum Calendar Black Edition 24x2cl
The Stoker’s Rum Fl 50
Volbeat Rum Seal The Deal
Rom er de skønneste gyldne dråber
Den bedste rom kommer fra Caribien og andre tropiske områder med varme, fugtige somre og køligere vintre. Når sukkerrør dyrkes under sådanne forhold, dannes der en saft eller “melasse” med høje koncentrationer af sukker og naturlige syrer. Disse forhold gør den ideel til gæring. De første skriftlige optegnelser om destillation af spiritus stammer fra fremstillingen af alkohol fra fermenteret sukkerrør blandt vestafrikanske slaver, der blev bragt til Amerika. Den blev først populær som drik, da man opdagede, at lokal melasse var et fremragende grundlag for alkoholproduktion. I denne artikel ser vi på 10 forskellige typer rom, som du kan finde på dine rejser, herunder aromatiseret rom, mørk rom og endda nogle premiumeksempler.
Førsteklasses gammel rom
De fineste rom er lagret på egetræsfade i årevis, før de tappes på flaske. Disse romtyper er kendt som “lagret rom” og er normalt mørke i farven på grund af deres lange kontakt med egetræsfade. Lagret rom har en rig og fyldig smag og aftappes med et højere alkoholindhold på omkring 40 %. Fordi alkoholindholdet er højere, drikkes lagret rom normalt ikke som et shot, men nydes på samme måde som whisky eller brandy. Fade lagret rom fremstilles på samme måde som whisky eller brandy, men da tropiske forhold kan gøre det vanskeligt at opretholde de rette modningsbetingelser, bruger de fleste producenter specielt indrettede “tropiske lagringsrum” til at fremstille deres lagrede rom.
Mørk rom
Mørk rom fremstilles af melasse, et biprodukt fra sukkerrørsraffineringsprocessen. Som følge heraf er det ofte den billigste rom. Det er dog også den mest anvendte rom i cocktails eller blandede drinks. Dens fyldige smag gør den ideel til at blande. Mørk rom er den mest almindelige romtype og kan findes i næsten alle barer, men der findes også nogle eksempler af meget god kvalitet. Mørk rom lagres ofte på egetræsfade i op til et år, inden den tappes på flaske, hvilket giver den en fyldig og rig smag, der er ideel til cocktails eller blandede drinks.
Aromatiseret rom
Som navnet antyder er aromatiseret rom, en type som er blevet tilsat andre smagsstoffer. Mange af disse er kunstigt fremstillet, men der findes et lille antal varianter, der er naturligt aromatiseret. Karamel- og vaniljearomaer er de mest almindelige, men citrusaromaer er også blevet anvendt i produktionen. Karamel- og vanilje rom fremstilles normalt ved at tilsætte aromaerne til rommen, inden den tappes på flaske. Citrusrom fremstilles ved at tilsætte skallen fra citrusfrugter, mens den stadig er ved at gære. Lagret rom har en rig og fyldig smag, men mange af de billigere varianter indeholder kunstige aromastoffer. Hvis du ønsker at prøve en rom med naturlig smag, skal du kigge efter ordene “naturligt aromatiseret” på etiketten.
Guld rom
Guld rom er navnet på en type rom, der destilleres i Guyana. Den er fremstillet af sukkerrørsmelasse og har en meget fyldig smag. Guld rom er en af de få typer, der er naturligt farvet ved hjælp af en type palme bark. Farven er normalt mørkebrun, men den kan variere fra lys til mørk alt efter, hvor længe rommen har været lagret. Guld versionen aftappes normalt med en alkoholprocent på omkring 37 %, men nogle af de bedste eksemplarer aftappes med et højere alkoholindhold. Guld versionen lagres normalt i tre til fem år, før den tappes på flaske. Den er en fyldig, rig rom, der er blevet beskrevet som havende noter af kaffe, karamel og toffee.
Hvid rom
Denne svarer til light eller “lite” øl. Gæringsprocessen stoppes, før alt det naturlige sukker er blevet omdannet til alkohol. Det betyder, at alkoholindholdet er meget lavere end i mørkere varianter. Hvid rom tappes normalt på flaske med en alkoholprocent på 25 % eller mindre. Hvid rom anvendes ofte i cocktails, især dem, der indeholder frugtsaft, da den ikke påvirker drikkevarens smag. Den bruges også i visse søde drikkevarer og desserter, da det lave alkoholindhold gør den mere egnet til børn. Den er normalt fremstillet af en kombination af fermenteret melasse og ren sukkerrørsjuice. Brugen af ren sukkerrørssaft til fremstilling af hvid rom er en moderne udvikling, der giver en lettere og mindre fyldig smag, holdt op med dem der udelukkende er fremstillet af melasse.
Mahogni-rom
Mahogni er betegnelsen for rom der fremstilles i Caribien efter en traditionel metode. Den proces, der anvendes ved fremstillingen af mahogni typen, er kendt som “pot still-metoden”. Som navnet antyder, er det udstyr, der anvendes til denne metode, fremstillet af kobber. Den fremstilles normalt i “column stills”, hvor den gærede blanding passerer gennem en række bakker. Den anderledes produktionsmetode gør den mørkere og mere fyldig end hvid rom. Mahogni-metoden til fremstilling tilføjer andre smagsstoffer til det færdige produkt, herunder kaffe, kakao, karamel og vanilje. Den tappes normalt på flaske med en alkoholprocent på omkring 38 %, hvilket gør den lidt stærkere end nogle andre varianter.
Navy rom
Det er en type, der fremstilles af melasse i Caribien. Den tappes normalt på flaske med en alkoholprocent på 35 % og har en fyldig smag. Den er opkaldt efter Royal Navy, som var den største forbruger af rom i det 19. århundrede. Fordi den var mere robust end anden rom, var den var den mest foretrukne blandt sømænd på lange rejser. Fordi den har en mere robust smag end andre varianter, bruges den ofte i cocktails, især dem med et caribisk tema. Den bruges også til at lave en punch, som er en traditionel drink, der serveres ved festlige lejligheder.
Musician’s Rum
Musician’s rom er en meget mørk og fyldig rom, der ofte er aftappet med et højere alkoholindhold på op til 50 %. Den produceres i Venezuela, hvor den er kendt som “piano rom”. Den er normalt tappet med et højt alkoholindhold, drikkes den normalt som et shot, ofte blandet med cola eller andre læskedrikke. Den blandes ofte med kaffe eller flødebaserede likører til en cocktail, der kaldes “black velvet”.
Konklusion
Rom er en destilleret alkoholisk drik fremstillet af sukkerrør eller biprodukter fra sukkerrør. Navnet stammer fra den gæringsproces, der kaldes “rumming”, som blev opdaget af vestafrikanske slaver i Caribien. Slaverne fandt ud af, at hvis de opvarmede sukkerrørene og gærede saften, kunne de fremstille alkohol. Der findes mange forskellige typer, lige fra lette varianter til mørkere, fyldigere med fuld krop. Den bedste slags kommer fra Caribien og andre tropiske områder med varme, fugtige somre og køligere vintre. Når sukkerrør dyrkes under sådanne forhold, produceres der en saft eller “melasse” med høje koncentrationer af sukker og naturlige syrer. Disse forhold gør den ideel til gæring. De første skriftlige optegnelser om destillation af spiritus stammer fra fremstillingen af alkohol fra fermenteret sukkerrør blandt vestafrikanske slaver, der blev bragt til Amerika. Det blev først populær som drik da man opdagede at lokal melasse var et fremragende grundlag for alkoholproduktion. I dag producerer næsten alle lande i verden de populære gyldne dråber, og med så mange forskellige typer til rådighed er det let at se, hvorfor det er en af de mest populære alkoholiske drikkevarer i verden.