Champagne til enhver begivenhed
Her finder du de mest populære flasker Champagne, til når livet skal fejres!
Champagne Prop Vacuvin®
Gremillet Champagne Brut Sélection 0,75l
Champagne
Der findes mange forskellige typer, og hver type har sine egne specifikke egenskaber. Det område, hvor druerne dyrkes, kan have stor indflydelse på det endelige produkt, og det samme gælder den måde, hvorpå det produceres. Men uanset hvordan den er lavet, eller hvor den kommer fra, vil alle gode champagner have et højt brusniveau, være tørre uden restsukker eller sødme og have intense aromaer af frisk gær, citrusfrugter og ristet egetræ. I dette blogindlæg ser vi på nogle af de fineste eksempler på denne vidunderlige drik.
Klassisk champagne
Den klassiske fremstilles ved hjælp af “methode champenoise”, hvilket betyder, at den fremstilles ved at blande friskpressede druer (som gærer i store egetræsfade) med vin, der allerede er blevet gæret og modnet. Den er lavet på en blanding af Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay-druer og har normalt en dosering på omkring 6 gram pr. liter. Den fremstilles generelt i Champs-Élysées-området, som ligger nord for Paris i den franske Champagne-region. I stedet for at følge årgangskalenderen fremstilles denne normalt om efteråret, når druerne er klar, og vejret er køligere. Det hjælper druerne med at bevare deres friskhed og forhindrer dem i at rådne i efterårsregnen.
Nytårschampagne
Champagne til nytår er for de fleste en fast del på indkøbssedlen når der skal købes ind til nytårsaften. Det giver en lækker eksklusiv følelse at poppe champagne efter Dronningens nytårstale, ofte er man i godt selskab og alle forbinder lyden fra en flaske bobler som bliver åbnet, med noget festligt og noget der skal fejres. At drikke de gyldne til nytår er også en måde at vise eksklusivitet på samt det er en god værtsgave at give, såfremt at man ikke holder nytår derhjemme.
Rosé Champagne
Den remstilles på samme måde som den klassiske, men et par uger før høsten får druerne lov til at tørre lidt i solen. Solen giver druerne en smuk lyserød farve, hvilket gør denne variant til en helt unik drik. Rosé champagne kan laves med en blanding af røde og hvide druer og har normalt en let krop med en delikat tekstur og frugtagtig smag. De serveres bedst afkølet til ca. 8-10 °C. Fremstilles af en blanding af røde og hvide druer og produceres normalt i den sydlige del af Champagne.
Blanc de Noirs Champagne
Denne type champagne er fremstillet af 100 % sorte druer – Pinot Noir og Pinot Meunier. Det er mørkere druer, så den vil være mørkere i farven. Vigtigere er det, at smagen af Blanc de Noirs er markant mere intens, med højere niveauer af både syre og tannin. Det høje tanninniveau er det, der giver Blanc de Noirs en stram og tør mundfølelse med en lang finish. Den høje syre er med til at afbalancere tanninerne og tilføjer kompleksitet til smagen. Blanc de Noirs fremstilles ved at høste druerne, når de er fuldt modne, og derefter stoppe gæringen, før vinen bliver mousserende. Den lagres på samme måde som den klassiske for at give den struktur og modenhed.
Årgangs Champagne
Dette er en non-vintage (NV) blanding af druer fra et enkelt år. Det er normalt en blanding af Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay og er fremstillet af druer, der er plukket på forskellige modenhedsniveauer. Der vil være druer fra forskellige dele af vinmarken og vinstokke, der har fået lov til at modne i forskellig tid. Denne metode til blanding giver et mindre ensartet produkt og kan føre til Årgang Champagner, der smager helt anderledes end vintage- og NV-champagner. Det er en forholdsvis ny innovation, som er ved at vinde hurtigt indpas.
Producenter at holde øje med
Moët & Chandon er et af de mest berømte champagnehuse i verden. François Mahiels og Émile Camus grundlagde firmaet i 1743, hvilket gør det til det ældste champagnehus, der stadig er i drift. – Veuve Clicquot blev grundlagt i begyndelsen af det 18. århundrede af Nicolas Gobinet, som var brygger og byrådsmedlem i Paris. Virksomhedens navn kommer af de franske ord “veuve” (enke) og “cliqueter” (at klirre eller lave en klingende lyd) og blev valgt, fordi hans kone var blind. – Bollinger Champagner fremstilles af druer, der dyrkes i Champagne-regionen. Huset blev grundlagt i 1829, og champagnen fremstilles efter den traditionelle metode. – Laurent-Perrier Champagner fremstilles af en blanding af 95 % Pinot Noir og 5 % Pinot Meunier-druer. De fremstilles efter den traditionelle metode og lagres i fem år for at sikre, at de er klar til at blive drukket.
Tør Blanc de Blancs Champagne
En Blanc de Blancs, der er lagret på flaske uden dosering. Det er en blanding af 100% Chardonnay-druer, der har lagret længere end almindelige Blanc de Blancs. Denne metode til lagring af vinen “tør” blev skabt af huset Moët & Chandon i 1990’erne og skal bringe smagen af ristet træ og nødder frem. Tør Blanc de Blancs er lavet af en blanding af 100% Chardonnay-druer. Den lagres i minimum tre år og har ingen dosering. Den kan drikkes som aperitif eller som ledsager til fisk, fjerkræ eller ost. Den kan også bruges som basis for andre drikkevarer som f.eks. en punch eller en champagnecocktail.
Cocktails med champagne
Der findes mange forskellige cocktailopskrifter, der kræver tilsætning af champagne. Nogle af de bedste coctails som indeholder champagne er: French 75, Mimosa og Kir Royal. French 75 er lavet med gin og frisk citronsaft. Mimosaen er lavet med appelsinsaft og mousserende vand. Og Kir Royal er lavet med creme de cassis. Der findes mange forskellige typer, og hver type har sine egne specifikke egenskaber. Området, hvor druerne dyrkes, kan have stor indflydelse på det endelige produkt, og det samme gælder den måde, hvorpå det produceres. Men uanset hvordan den er lavet, eller hvor den kommer fra, vil alle gode champagner have en høj grad af brus, være tørre uden restsukker eller sødme og have intense aromaer af frisk gær, citrusfrugter og ristet egetræ. I dette blogindlæg ser vi på nogle af de fineste eksempler på denne vidunderlige drik.
Champagne er en af de mest alsidige drikkevarer i verden. Den kan serveres som aperitif, til dessert eller som natmad og er fantastisk til enhver social lejlighed. Og selv om der findes mange forskellige typer, er de alle lavet af de samme grundingredienser. Det er en mousserende vin, der fremstilles i Champagne-regionen i Frankrig. Den fremstilles ved at blande friskpressede druer med vin, der allerede er blevet gæret og modnet. For at lave den skønne drik høstes druerne, når de er modne, og de gæres til vin. Derefter presses druerne igen for at lave en klar saft, som kaldes “most”. Til sidst tilsættes gær og sukker til mosten, og væsken tappes på flaske til gæring. Denne proces skaber kuldioxid, som gør drikken mousserende.
Begivenheder som egner sig særligt godt til en god flaske bobler
Langt de fleste ting i livet sker relativt forudsigeligt, f.eks når der købes en bolig, gjort en særlig god indsats på arbejdet og fået lukket en god handel eller måske har bryllupsdag, og i disse tilfælde så bør det fejres med at “poppe” en skøn flaske bobler. Men der findes også begivenheder som er lige så festlige, men knapt så tilregnelige, det kan jo f.eks. være din kæreste som pludselig går på knæ, eller at man vinder i lotto eller måske møder en helt speciel person som man ikke har set længe. I sådanne tilfælde, så er det bare med at få fat på de slanke glas med stilk og få åbnet en flaske i en fart. Oftest så er der også særlige gode dage hvor på man kan give en champagne i gave, f.eks til fars dag, eller mors dag og ellers fødselsdage som din kærestes, din søskenes eller anden familie. Man kan naturligvis også have gjort noget særlig godt for sig selv, hvor det er på høje tid at få åbnet en flaske i en ruf, f.eks hvis du har præsteret noget særligt, uanset om det gælder sport eller det gælder arbejde – så skal man huske at fejre sig selv, og fejre livet.